PODELI
Mladi Horhe, kasnije papa Franja u svojoj porodičnoj kući

Otac pape Franje Hose Mario, bio je ubeđeni antifašista, zbog čega je emigrirao iz Italije kada je Musolini došao na vlast. Hose Mario je po dolasku u Južnu Ameriku uspostavio veze sa tamošnjim antifašistima. Tokom i po okončanju Drugog svetskog rata bila je praksa da porodice antifašista primaju iz Evrope porodice koje su bile žrtve fašista ili pojedince koji su se borili protiv fašista.

Poverenje i veze koje su izgrađene među ovim antifašističkim porodicama širom Južne Amerike očuvane su i do danas. Tako je i četnik Blagoje Jovović kao srpski gerilac upoznao antifašističku porodicu Bergoljo u kojoj je rođen sadašnji papa Francisko.

Porodica Bergoljo je veoma poštovala čiča Dražu Mihailovića vođu četnika, kao prvog gerilca i borca protiv fašizma u Evropi te je bilo uobičajeno da  njegovu fotografiju drže u svojoj kući.

Tokom studija u Buenos Ajresu, mladi Horhe Bergoljo a današnji papa Franja, često se viđao sa četnikom Blagojem Jovovićem, koji je u taj grad došao sa namerom da ubije ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

Blagoje Jovović – foto iz perioda dok je boravio u Buenos Ajresu

Mladi Horhe nije znao tačne namere Blagoja Jovovića, sve dok se nije dogodio atentat.

Nakon atentata Horhe (papa Francisko) je skrivao 5 dana četnika Blagoja Jovovića u jezuitskom samostanu, jer po svoj logici ustaše ga tu nikad ne bi pokušale tražiti. Kada se stvar stišala nakon atentata i kada je papi Francisku dojavljeno da ustaše više ne traže Blagoja u gradu, Jovović je napustio Buenos Ajres.

Ovu neverovatno storiju, otkrio je lično papa Franja na putovanju iz Bugarske hrvatskom novinaru koji ga je pitao zašto je toliko protiv kanonizacije Alojzija Stepinca.