PODELI

Vučić: „Žalim zbog nedužnih žrtava, ali NATO je morao da reaguje da bi zaštitio civile i sprečio Miloševića i mene da činimo još gore stvari“

Predsednik Srbije se na današnjem svečanom otvaranju fabrike Štark koja će zaposliti najmanje 16 radnika iz redova SNS, osvrnuo na NATO bombardovanje od pre 20 godina. Naglasivši da se o tom nemilom incidentu sve više priča, podvukao je da su naši veliki prijatelji iz EU i Amerike bili u pravu jer smo mi koji smo tad bili u Vladi Srbije, uključujući mene, malo „izgubili kompas“.
Mi smo mislili da možemo da proteramo albansko stanovništvo s Кosova bez posledica. To je bila mnogo velika greška iz koje i danas trpimo posledice. Кosovo je realno već tad bilo izgubljeno jer smo stvarno preterali, a našim prijateljima nije ništa drugo ostalo nego da nas bombama upozore i posavetuju koliko preterujemo i kršimo demokratiju.
Možda to bombardovanje nije bilo legalno, ali je bilo delotvorno i opravdano. Jedino mi je žao zbog nedužnih civila koji su tom prilikom stradali. Mada su i oni delimično krivi jer su mnogi od njih glasali za nas na prethodnim izborima koje je opozicija, kao i obično, bezrazložno bojkotovala. Na sličan način i sad pokušava da se domogne vlasti, ali mi joj to nećemo dopustiti, jer još jedno humanitarno bombardovanje ne bismo mogli da podnesemo kao država. Na kraju govora pred okupljenim rukovodiocima, predsednik je završio rečima: Živeo Bil Кlinton, živeo Toni Bler, živela Medlin Olbrajt, Šreder i ostali naši veliki prijatelji, ali Кrim zaista ne možemo priznati kao sastavni deo Rusije, žao mi je, nisam više tako lud.