PODELI

U kragujevačkom selu Badnjevac se prošlog vikenda odvijala prava drama. Međa koja postoji između imanja Milana M. i Srđana K. Preti da izazove nemire širih razmera. Naime, kako se pojavila nejasnoća između ove dvojice oko toga gde se nalazi međa, njih dvojica su otišla na teren i dogovorili se, bez suda, veštaka ili drugih lica oko toga gde će od sada da bude međa između njihova dva imanja.

Komšije: Nećemo da dozvolimo da stari običaju zamru zbog bahatih pojedinaca, pišemo peticiju Vučiću!

Ali, dok su njih dvojica mislili da je ovim stavljena tačka na tu temu, prava drama je počela tek kada su ostale komšije iz Badnjevca saznale da se problem rešio bez suda. Ispred seoske mesne zajednice se skupilo tridesetak nezadovoljnih pojedinaca u znak protesta. Pored toga, selom je počela da kruži peticija kojom žitelji Badnjevca zahtevaju od predsednika Vučića da ne dozvoli ovakav način rešavanja sporova.

Jedan meštanin, koji je hteo da ostane anoniman, nam je objasnio o čemu se radi:

– Naši stari običaji nam nalažu da se za rešenje ovog problema obratimo sudu. I za mnogo manje probleme. I kad problemi ne postoje. Jednostavno, to je ono što nam je ostalo od najstarijih vremena. Ono što su Milan i Srđan uradili je početak razaranja onoga što nam je najsvetije. Šta je sledeće? Istopolni brakovi? Ovo je direktan udar na svaku kuću u Badnjevcu i to nećemo da dozvolimo, sasećićemo ga u korenu!