PODELI

Nakon tužbe koju je podnela grupa krajiških Srba pred međunarodnim sudom pravde u Strazburu protiv Hrvatske zbog svojatanja Nikole Tesle kao Hrvata, Hrvatska traži nagodbu.

Grupa krajiških Srba podnela je tužbu međunarodnom sudu pravde u Strazburu u kome optužuje Hrvatsku da bez osnova svojata Nikolu Teslu kao Hrvata. Grupa Srba je priložila dokaze da je Tesla rođen u Austrougarskoj, od oca pravoslavnog popa i od oba roditelja srpske nacionalnosti, a ne u Hrvatskoj te da u to vreme Hrvatska nije ni postojala kao samostalna država. U drugom delu tužbe se navodi da su ustaše-hrvatska kleronacistička vojska, pobili većinu Teslinih rođaka samo zato što su Srbi, te da je to vrhunski dokaz da Tesla ni pod kojim uslovima ne može biti Hrvat.

Hrvatski pravni zastupnici su izašli sa predlogom nagodbe.

Naime, Hrvati su predložili Srbima da uzmu Bana Josipa Jelačića kao svog nacionalnog heroja, a da njima ostave Teslu. Jer je Ban Jelačić rođen u Petrovaradinu, koji se danas nalazi u Srbiji. Hrvati bi zauzvrat sklonili sve biste Banu Jelačiću i namesto njih podigli Nikoli Tesli. Ukoliko sud usvoji ovu nagodbu, centar Zagreba bi uskoro mogao biti znatno izmenjen, jer bi na mestu spomenika Banu Jelačiću osvanuo spomenik Nikoli Tesli. Hrvati takođe zauzvrat traže da se izmešteni spomenik Banu Jelačiću prebaci u centar Beograda, po mogućstvu u Beograd na vodi.