PODELI

Dok je većina naše omladine otišla u jutjubere, blogere ili su postali influenseri, malo ko je upoznat sa jednom ozbiljnom internet delatnošću, koja može doneti enormne zarade čitavoj Srbiji. U pitanju je dropshipping.

Specijalno za Zicer, poznati svetski IT stručnjak i veoma produktivni dropshippinger, Miša Vacić, objašnjava male tajne ovog veoma uspešnog zanata.

– Mali žuti ljudi sa dalekog istoka su napravili gotovo sve što se može napraviti. Sva svetska ekonomija sada zavisi od njihovih proizvoda. Srbi, kao narod koji je poznat po uspešnim trange-frange poduhvatima, su kao rođeni za dropshipping. Naše je samo da edukujemo omladinu, kako da naprave svoje sajtove za online prodaju, sve ostalo se nalazi, s jedne strane kod Kineza, s druge strane kod Amerikanaca. Dakle, mi napravimo more online sajtova preko kojih Amerikanci kupuju kineske proizvode. I svi zadovoljni.- objašnjava Vacić.

– Dalje bismo učinili neke ustupke Kinezima. Recimo, radi lakše dostave i odabira proizvoda, mi bismo im mogli iznajmiti nekoliko hiljada hektara površine na Kosovu da tu skladište svoju robu. Naravno, to bi podrzumevalo i da se naseli nekih par miliona Kineza na Kosovo, ali bože moj, takav je posao. Takođe bismo u daljem postupku razvoja ovog posla mogli naseliti par miliona Kineza u opustele srpske oblasti Federacije Bosne i Hercegovine, koje svakako po katastru pripadaju Srbima. To bi im zahvaljući blizini hrvatske granice, odnosno EU, olakšalo transport robe na zapad.  Isto bismo mogli uraditi i na severu Vojvodine u Subotici recimo, jer je i to granica sa EU. – dodaje Vacić.

– Što se tiče Raške oblasti i Crne Gore, tu bismo napravili jednu vojnu bazu, mislim u Raškoj oblasti, jer znate kako-svaka država koja negde skladišti milijarde dolara svoje robe, obavezna je i da je čuva i štiti od potencijalnih lopova. – objašnjava Vacić.

– Verujem da bi Crnogorci rado ustupili Hercegnovski zaliv, koji je ionako srpski, za kinesku vojnu flotu, koja bi sem čuvanja već postojećih zaliha robe na Kosovu, bila korisna i za dostavu robe iz Kine, naročito prizvoda vojne industrije, koji će uskoro trebati Evropljanima, zbog najezde ovih islamistički nastrojenih migranata. No to bi rešili nakon što Tramp izbaci Crnu Goru iz NATO-a. – dodaje Vacić.

– Sve u svemu, mislim da bi dropshipping podigao Srbiju na noge te da bismo ovom metodom zarađivanja putem interneta, vrlo brzo postali ozbiljna vojna sila u Evropi.- zaključio je Vacić.