PODELI

Lider SRS, Vojislav Šešelj, podneće tužbu međunarodnom sudu pravde u Strazburu i tražiće da Hrvati koji su se iselili iz Hrtkovaca ’90-ih godina prošlog veka, isplate razliku para za dobijene stanove od Srba iz Hrvatske, državi Srbiji.

– Hrvati iz Hrtkovaca nisu proterani. Niko njih nije isterao. Oni su otišli dobrovoljno u bolje i veće stanove i kuće, koje su Srbi iz Hrvatske morali napustiti zbog progona. – Kaže Šešelj.

– Ja sam u Haškom sudu navodio princip retorzije koji postoji u međunarodnom pravu. Neke ga države primenjuju, neke ne, ali ne možete negirati njegovo postojanje. Gde su Nemci iz Češke, gde su Nemci iz Poljske? Koliko ih je živelo na području današnje Poljske? – pita Šešelj.

– U Vojvodini nije bilo oružanog sukoba. Hrvati iz Hrtkovaca su merkali srpske kuće po hrvatskoj mesecima, pa su tek onda odlazili. Niko njih nije proterivao. – dodaje Šešelj.

– E sad, kad već potežu to pitanje, red je da ti Hrvati koji su otišli u daleko bolje i skuplje srpske kuće iz svojih udžerica i kuća nabijača, koje su desetostruko manje vredele od srpskih kuća koje su zaposeli u Hrvatskoj, red je dakle da oni plate razliku para verdnosti tih kuća. Jer oni su menjali svoje loše kuće i siromašna gazdinstva za skupe stanove po Zagrebu ili Dalmaciji i ogromna srpska gazdinstva. Razlika para je negde do deset puta, a negde i veća. Red bi bio da ti Hrvati plate tu razliku para državi Srbiji odnosno prognanim Srbima iz Hrvatske čiju su imovinu zaposeli. – zaključuje Šešelj.