PODELI

 

Ekipa Zicera, kao i uvek, saznaje tajne i ruši sve tabue. Od naših najbolje obaveštenih izvora smo dobili pravu bombu: Ruska salata nije ruska, nego srpska, i to nemanjićka!

Kako bi proslavili dobijanje kraljevske titule, kralj Stefan Prvovenčani i njegovi dvorjani su zadužili kuvare da naprave grandiozno novo jelo, koje su nazvali „kraljevska salata“, ali koje je u našem narodu ostalo upamćeno prosto kao „Nemanjića salata“.

Prema našem izvoru, jedna od stvari koja nam je na Berlinskom kongresu, uz istoriju, oduzeta, jeste i pravo da Nemanjića salatu zovemo tako. Ruski uslov da bi odustali od stvaranja Velike Bugarske je bilo da najfantastičniji izum nemanjićke kuhunje nazovemo po stranoj sili, kako bismo se ponizili što više. Srbija je na ovo poniženje morala da pristane, i od tada se salata koja se kod nas tradicionalno jede za Božić još od Nemanjića zove ruska salata.

Pored toga, saznali smo da je tema scenarija za seriju „Senke nad Balkanom“ zapravo trebalo da se vrti oko kozaka koji sprečavaju otkrivanje ove najstrože čuvane tajne, ali da je to u poslednjem trenutku promenjeno i umesto ruske salate i prave istorije imamo nekakvo koplje.

Na naše pitanje o ovome, slavni glumac, producent i reditelj Dragan Bjelogrlić nas je veoma zabrinuto i uplašeno zamolio da ga više nikad ne zovemo oko toga i da mu to više nikad i ne spominjemo.