PODELI
Levo Dragan Marković Palma, desno sveti Talalej sa palmovom grančicom u ruci!

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rođen je 2. juna kada vernici obeležavaju dan Svetog mučenika Talaleja, koji je pored svojih svetovnih vrlina, najviše poznat po tome što je to bila “lažna slava” Srećka Šojića u seriji Bela lađa.

Dragan Marković je dugo odbijao da se oslika njegova freska u njegovoj crkvi, smatrajući da političarima nije mesto među svetiteljima. Međutim, danas je patrijarh Irinej prilikom prigodne besede po osveštanju Palminog hrama rekao da „tu nema hoću-neću, to jednostavno mora. Tako nalažu crkveni kanoni i nema tog političara koji sme da krši kanone!“

– Svi moćnici u Srbiji bi trebalo da se ugledaju na našeg Palmu i da svaki prema svojim mogućnostima napravi po jedan ovako velelepan hram ili barem neka priloži crkvi u toj vrednosti, recimo ako je neko ateista, pa ne želi da podiže hram. Crkva nikad ništa nije imala protiv moćnika, naprotiv, uvek smo na njih blagonaklono gledali. Pogrešna su tumačenja koja su se uvukla posredstvom komunističke ideologije da je crkva protiv bogataša i moćnika, to prosto nije tačno – naglasio je patrijarh.

Dragan-Markovic-Palma-1-620x350

Vladika šumadijski Jovan, takođe je podržao ovu naredbu patrijarha:

– Ne samo Dragana Markovića, već i celu njegovu porodicu, užu i širu i dalju rodbinu treba oslikati. Sve su to čestiti ljudi i veliki vernici koji zaslužuju da se nađu na freskama, a hram je, hvala Bogu, dovoljno velik da svi mogu komotno da stanu – naglasio je vladika Jovan.

Dragan-Markovic-Palma-2

– Ja bih našem Palmi predložio da iskuje i novce sa svojim likom kao što sam ja učinio, jer je to najbolji način da ostane dugo u pamćenju ovog zaboravnog naroda – zaključio je vladika Jovan.

Svečanosti su prisustvovali i lider Socijalisticke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić, Aleksandar Antić, Ivica Tončev, mnogi biznismeni i drugi moćnici i malobrojni verni narod. Pri kraju svečanosti Palmi je uručen orden Svetog Save prvog stepena.