PODELI
Primer Blicovog govora mržnje

Kako saznajemo iz izvora bliskih LGBT pokretu Srbije, na adresu redakcije Blica stiglo je pismo jedne od najpoznatijih organizacija za zaštitu i promociju prava te populacije, u kom se osuđuje govor mržnje pomenutog dnevnog lista.

U pismu se navodi da su u tom pokretu veoma tužni i razočarani što list kao što je Blic iznosi gnusne tekstove protiv pripadnika LGBT populacije koji pripadaju ili su pripadali kliru SPC.

„Sve do nedavno mi smo verovali da ste vi jedan proevropski list, zbog čega nas je više nego neprijatno iznenadilo to što na neprihvatljiv i skandalozan način pišete protiv nekih članova crkve, koji su, uzgred, i pripadnici LGBT populacije.

Sigurno ste svesni da su prava LGBT osoba zaštićena svugde u civilizovanom i demokratskom svetu, između ostalog i u jednoj Nemačkoj. Zato ne vidimo razlog, a ni smisao vaših tekstova, uperenih protiv osoba kojima je Bog ili neka druga sila, ako već u Boga ne verujete/mo, dao da vole isti ili oba pola. Zato s punim pravom sumnjamo da plasiranjem takvih informacija zapravo stojite na istoj ideološkoj liniji na kojoj je i onaj deo SPC, koji je poznat po svojim agresivnim i nacionalističkim stavovima. Nama jedino preostaje da posumnjamo da ste u nekakvom dilu sa konzervativnim delom crkve i da vam je cilj da omalovažavate neke čestite bivše i sadašnje pripadnike SPC samo zato što su drugačiji.

Zato vas ovim putem molimo da uzmete u razmatranje ovaj naš apel, da ne biste i u javnosti bili identifikovani kao deo nazadne Srbije, kojoj je cilj ugnjetavanje pripadnika LGBT populacije“, stoji u pismu koje je poslato redakciji Blica.