PODELI
Dalmacija koja nije hrvatska

U vremenskoj prognozi, glavni hrvatski medij HRT prilikom prikaza vremena za Dalmaciju namerno je izostavio pridev „hrvatska“. Usledile su oštre reakcije.

Predsednik ekstremno desničarske proustaške stranke HSP Srbogoj Srb, oštro je protestovao navodeći da je jasno „odakle vjetar puše, i da je ovo povampirena velikosrpska hegemonija na djelu“. Srbogoj Srb je još dodao kako je ovo namerno urađeno uoči turističke sezone, gde HRT želi poslati sliku srpskim turistima kako je Dalmacija manje hrvatska od ostatka Hrvatske i na taj način ih privući na hrvatsko primorje. Srb ističe da je to nedopustivo servilno snishođenje srpskim turistima, koje lako može da se otrgne kontroli i dovede do otcepljenja Dalmacije.

Manje ekstremna, vladajuća desničarska HDZ, takođe je protestovala, a u njenom saopštenju se navodi da je ovo pokušaj državnog udara.

Koalicija MOST takođe je protestovala, smatrajući da određeni tajkuni koji lobiraju za srpsku privredu namerno opstruišu rad HRT-a.

Katolička crkva u Hrvata je takođe uložila protestnu notu navodeći da se „više ne može šutjeti o komunističkim žrtvama diljem Dalmacije koje su pobile bezbožne vlasti“ te da je „nedopustivo iskrivljavanje povijesti o Jasenovcu gdje su postradali najbolji sinovi katoličke crkve braneći domovinu od velikosrpske hegemonije.“

A evo i integralne verzije spornog teksta Hrvatske radiotelevizije:

Nevjerojatno!
Nevjerojatno!

„Pretežno sunčano te iznadprosječno toplo hrvatsko vrijeme.

Pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, te iznadprosječno toplo u Hrvatskoj.

Ujutro na hrvatskom Jadranu oblačnije, a ponegdje može biti hrvatske sumaglice ili magle. Puhat će slab do umjeren jugozapadni, na hrvatskom Jadranu jugoistočni i južni hrvatski vjetar. Najviša hrvatska dnevna temperatura većinom od 19 do 25 hrvatskih stupnjeva Celzija, prognozira hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

HAK: Magla mjestimice smanjuje vidljivost u Dalmaciji

Hrvatska magla mjestimice smanjuje vidljivost u Dalmaciji, a ima je i na autocesti A1 između čvorova hrvatskih Maslenica i hrvatskog Skradina. Na hrvatskim mjestima pod maglom hrvatski kolnici su vlažni i skliski, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Od 4. do 23. travnja zbog izgradnje hrvatskog kabelskog voda na DC8 u mjestu Dolac (kod hrvatskog Primoštena) te na hrvatskoj državnoj cesti DC121 u Tisnom vozit će se uz regulaciju prometa hrvatskim semaforima.

Na hrvatskoj Jadranskoj magistrali (DC8) od 4. travnja do 4. svibnja vozit će se uz privremenu regulaciju na dionici Štikovica-Vrbica-Lozica-Mokošica.
Na ostalim hrvatskim graničnim prijelazima nema dužih čekanja.
Hrvatski trajekti i katamarani plove prema redu hrvatske plovidbe.“