PODELI
Beograd, 2. marta 2016. - Premijer Aleksandar Vucic sa suprugom Borislava Pekica Ljiljanom svecano otkriva spomenik Borislavu Pekicu na Cvetnom trgu. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Demokratska stranka najavila je da će podneti tužbu protiv gradskog menadžera Gorana Vesića i gradskih vlasti, jer su neovlašćeno podigli spomenik poznatom srpskom piscu, Borislavu Pekiću.

Pekić je bio jedan od osnivača DS-a i kao takav jedan od prepoznatljivih intelektualnih imena ove stranke s početka devedesetih godina prošlog veka. Iz DS-a saopštavaju da je neviđena drskost gradskih vlasti i samog Vučića da otkriju spomenik ovom intelektualcu i piscu koji je bio veliki demokrata i jedan od retkih koji je bio član one „stare demokratske stranke“. DS navodi u saopštenju da su oni nameravali da podignu spomenik poznatom piscu, ali su ih ljudi bliski Vučiću prisluškivali i ukrali im ideju. Oni poseduju originalne nacrte spomenika kojim će na sudu dokazivati da je cela ideja bila njihova. Očekuju od suda da će dozvoliti i predsedniku DS-a, Bojanu Pajtiću, da svečano otkrije spomenik slavnom piscu i velikom demokrati.

Sa druge strane, iz SNS-a i gradske uprave je stiglo saopštenje da se ne boje veštačenja o tome kome je prvom palo na pamet da podigne spomenik Borislavu Pekiću u Beogradu. Oni navode da su zadovoljni što je DS najavila krivične prijave protiv nekih članova SNS-a, jer će se, kako je rekao, tako utvrditi istina o tome da su Demokrate zapravo zaboravile na Pekića. Oni su ubeđeni – da je danas Pekić živ, podržavao bi politiku Aleksandra Vučića.