PODELI
Srbija više nema neprijatelja, ali zlu ne trebalo

Dmitrij Rogozin, zamenik ruskog premijera zadužen za vojnu industriju, stiže u januaru u Beograd sa zadatkom da dogovori koja oružja su Srbiji potrebna za odbranu.

Rusija Srbiji veoma povoljno nudi MIG29, helikoptere MI17, haubice, raketni sistem S-300. Pored toga, nudi se udruženo razvijanje balističke rakete većeg dometa, koja može imati i nuklearne bojeve glave.

Da li će doći do dogovora o zajedničkoj proizvodnji balističkih raketa i da li će one imati nuklearne ili konvencionalne bojeve glave, zavisiće od rezultata pregovora sa Moskvom.

Rusija je spremna da pomogne Srbiji da postane regionalna sila i da održi svoju neutralnost i nezavisnost kroz razvoj balističkih raketa većeg dometa, koje mogu nositi i nuklearnu bojevu glavu.

Putin smatra da država može biti nezavisna samo ako ima svoje atomske bombe i svoju proizvodnju alkohola.

Sa druge strane, Amerikanci smatraju da rusko oružje donosi samo nevolje i da ga ne treba kupovati, a da postojeće treba iseći u staro gvožđe, što je nekadašnji ministar odbrane Šutanovac i učinio sa srpskim tenkovima.

Amerikanci smatraju da rusko oružje ima lošu karmu i da svako ko ga kupuje rizikuje napad od strane Zapada.

Rusko oružje je nekompatibilno sa demokratijom i evropskim vrednostima. Srbija mora da izabere, smatraju vojni eksperti, između zapadnih vrednosti i NATO-a sa jedne, i naoružavanja sa istočnjačkim misticizmom, sa druge strane.